Βιογραφικό


Η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου είναι Διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ) με αρμοδιότητα στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων. Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο Μεσαιωνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, του οποίου είναι υποψήφια διδάκτορας. Θέμα της διατριβής της είναι «Η Παλαιοχριστιανική Ήπειρος από τον 4ο έως και τον 7ο αιώνα. Η μαρτυρία της γλυπτικής».
Η κ. Παπαδοπούλου έχει πραγματοποιήσει ανασκαφικές έρευνες στη πόλη της Άρτας, στη Νικόπολη, τη Ναύπακτο, την Κέρκυρα και στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Άρτας και Πρέβεζας. Υπό την επίβλεψή της διενεργήθηκε πλήθος αναστηλωτικών και στερεωτικών εργασιών σε μνημεία των Νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, στην Κέρκυρα και τους Παξούς. Έχει πραγματοποιήσει καταγραφές μνημείων σε ολόκληρη τη ΒΔ Ελλάδα, καθώς και στην περιοχή Αργυροκάστρου στην Αλβανία. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, καθώς και σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά.
Συμμετείχε σε ομάδες για την εκπόνηση πολλών ερευνητικών προγραμμάτων με θέματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Συμμετείχε επίσης στην ομάδα ίδρυσης του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων και της Γλυπτοθήκης στην Άρτα, αλλά και διαφόρων εκθέσεων, όπως η έκθεση στο Φετιχιέ τζαμί και στις Στοές του Κάστρου των Ιωαννίνων.  Μετείχε  ακόμα στη διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων, όπως το Α΄ Διεθνές Συμπόσιο για το Δεσποτάτο της Ηπείρου (1990), το Β΄ Διεθνές Συμπόσιο για τη Νικόπολη (2002), το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Βυζαντινής Σφραγιστικής (2009) κ.ά.
Είναι ενεργό μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Είναι επίσης ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιονίου και Αδριατικού Χώρου. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις». Μετέχει στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου, στο Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, ενώ παλαιότερα μετείχε στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ιονίων Νήσων. 
           Έχει διδάξει Βυζαντινή Αρχαιολογία και Εικονογραφία στη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ στην Κέρκυρα για διάστημα 6 ετών και Ιστορία της Τέχνης στα ΤΕΙ Ηπείρου.
Παντρεμένη με τον πιανίστα-συνθέτη Κωνσταντίνο Γεωργονίκο (†2009) είναι μητέρα ενός τέκνου.
           Πρόσφατα έχει αναλάβει και τη διεύθυνση της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία των νομών Άρτας και Πρέβεζας.